top of page

שורפי שומן: האם הם עובדים?

גילה אדלר BS.c, דיאטנית קלינית וספורט ומטפלת מוסמכת ברפואה סינית. פעילה במרכזי בריאות ובעלת מרפאות פרטיות. יועצת לארגונים ולחברות בקידום בריאות. משלבת ידע מערבי ברפואה הסינית

"רדו במשקל ללא דיאטה", "הפכו את גופכם למכונה שורפת שומן" - אלה הן מעט מהצהרות שמנסות לשווק תוספי מזון "שורפי שומן". מי הם אותם שורפי שומן, והאם ההצהרות נכונות? גילה אדלר תסביר למה התשובה היא: לא! משווקים של "שורפי שומן" הנמכרים כ תוספי מזון, משחררים הצהרות רבות בנוגע ליעילותם.

אם זה נשמע לכם טוב מכדי להיות נכון אתם צודקים. רוב ההצהרות אינן מבוססות על מחקרים בדוקים ואין מאחוריהן כל הוכחה. במקרים מסוימים חומרים אלו אף עלולים להזיק מאוד.

נכון להיום ניתן לחלק את "שורפי השומן" כתוספים לשלושה סוגים:

1. אלו המבטיחים עליה בחמצון ושריפת שומן ומעלים קצב מטבוליזם. 2. אלו המעכבים ספיגת שומן מהמזון. 3. אלו המעכבים ייצור שומן בגוף.

החומרים התרמוגנים המבטיחים עליה בקצב חילוף חומרים או בשריפת שומן, והמעלים את חום הגוף ומגבירים את קצב חילוף החומרים הם התה, הקפה, הקפאין, פלפל שחור, פלפל חריף בשם קאיין ושורש ג'ינג'ר, צמח הגוארנה, קולה ואגוז ביסיי.

האם החומרים התרמוגנים עובדים? המחקרים מראים את יעילותם כמעוררי מטבוליזם, כמעלים בזבוז אנרגטי וכמעודדי איבוד משקל ושומן.

הקפאין כחומר הפעיל הינו חומר ממשפחת המתיל-קסנטינים, הקיים במקורות צמחיים כמו עלים, זרעים, אגוזים. ריכוזו בתה, קפה, שוקולד וקולה בין 30-100 מ"ג קפאין למנה וטבליות קפאין מכילות 100-200 מ"ג ליחידה.

מינון אפקטיבי הוא החל משלושה מ"ג לק"ג משקל גוף, ואופטימלי בכמות חמש-שש מ"ג לק"ג משקל גוף. רצוי ליטול שעה לפני פעילות גופנית בשילוב עם אכילת פחמימות.

מחקר חדש שהתפרסם ב-American Journal of Clinical Nutrition (המגזין האמריקאי לתזונה בריאותית) במרץ 2008, הצביע על עליה בחמצון שומן בשיעור של יותר מ-17% בקרב אנשים נוטלי כמוסות תמצית תה ירוק לפני אימון אירובי, לעומת קבוצה שלא נטלה כמוסות.

האם החומרים התרמוגנים בטוחים? התגובה לקפאין שונה בין המתעמלים: יש הרגישים יותר ויסבלו רעידות, עליה בדופק וכאבי ראש ויש שלא.

ישנם הבדלי רגישות בין נשים וגברים, וחשיבות לשיטת אכילה ולשתיה לפני האימון כמו גם להרגלי שתיית קפאין קודמים.

מנגנון פעולת הקפאין נחקר ונלמד ונמצא כמעורר מערכת העצבים המרכזית ושריר הלב, משתן ומשפיע על משאבת נתרן אשלגן, משחרר אפינפרין ומשתתף בהחזקת הסידן בשריר.

ישנה חשיבות לקפאין כמעלה ריכוז חומצות שומן חופשיות בדם ואת זמינותם של הטריגליצרידים התוך-שרירים.

בנוסף מפחית הקפאין את תחושת המאמץ ומעלה את זמינותן של היחידות המוטוריות. יש ענפי ספורט המראים יתרון לקפאין. לדוגמה, באופני כושר יש יתרון לקפאין יותר מריצה.

בשורה התחתונה. תוספי תזונה אלו נראים כאפקטיביים, מועילים ובטוחים ועליהם יוכל להמליץ המומחה בתזונה.

אין תרופת פלא לשריפת שומן

כרום פיקולינט. כרום הינו מיקרו-מינרל שנמצא באופן טבעי בשמרי בירה, דגנים מלאים, קטניות ברוקולי, פטריות ושזיפים.

כרום הוא רכיב הכרחי בפעילות הגלוקוז המעלה את יעילות האינסולין. הוא מגביר את הרגישות לאינסולין ומסייע בהורדת גלוקוז בדם בבריאים ובסוכרתיים ומעלה בניית חלבונים.

זו הסיבה להצהרות השגויות סביבו - "קח כרום פיקולינט, תאבד שומן ותרוויח שריר" - שנשמעו רבות בשנות ה-80.

מחקר שיצא אז הציג תוצאות כביכול אפקטיביות, אך ביקורת קשה הופנתה לחוקרים על דרכם הקלוקלת שהובילה לתוצאות מוטות, בשם התועלת הכלכלית של החברה שמימנה את המחקר.

האם כרום פיקולינט עובד? בניגוד למחקרים הראשונים "המשוחדים" הראו המחקרים אחרונים כי לא היה כל הבדל בקבוצות שקיבלו את הכרום לאלו שלא. וההבדל היחיד שראו בנוטלי הכרום היתה עליה בכמות הכרום בשתן.

האם זה בטוח? לא! בעבר רוב המחקרים לא הראו תופעות לוואי משמעותיות אולם רוב המחקרים היו לתקופות קצרות של 12 שבועות. השפעה ארוכת טווח של התוסף לא נבדקה.

מספר מחקרים אחרונים הראו נזק שנגרם על ידי הכרום פיקולינט לחומר הגנטי ה-DNA העלול לחולל סרטן ומוטציות אחרות.

מחקרים אחרים הציגו אנמיה, חסר דם, שינוי בתפקודי כבד ואי ספיקת כליות, בתקופת מספר חודשים של נטילת הכרום.

שורה תחתונה. כרום לא הוכח כאפקטיבי בירידת מסת שומן או עליה במסת שריר והנזק עלול לעלות על התועלת.

אף שהאדם הממוצע אינו צורך כמות מספקת כנראה של כרום בדיאטה עדיין זו איננה סיבה לצרוך תוסף זה, ועדיף להוסיף לתפריט פירות, ירקות, דגנים מלאים ושמרי בירה, מאשר ליטול תוסף על פי הבטחות לא מבוססות.

עוד על תוספי תזונה:

מי אתה, Q10? הויטמינים יכולים להרוג אותך אומגה 3 - המדריך המצאה: פיצה נגד הזדקנות בחנו את עצמכם: האם אתם בדיכאון?

Conjugated Linoleic Acids - CLA. CLA הוא מושג המשמש לתיאור קבוצת איזומרים גאומטרים של חומצה לינולאית המכילה קשר כפול. הקבוצה מוכרת גם בשם אומגה שש. חומר זה מצוי באופן טבעי בבשר ובמוצרי חלב.

האם זה עובד? ההצהרות שתוספת של CLA לדיאטה שורפת שומן, מגבירה שריפת שומנים ומגבירה בניית מסת שריר, התבססה על מחקרים בבעלי חיים, שהראו ירידה בשומן גוף ועליה במסת שריר.

אולם בניגוד לתוצאות אלו מספר עבודות מחקר בבני אדם לא הראו כל יעילות לתוסף זה בבניית שריר או בירידה במשקל.

האם CLA בטוח לשימוש? במחקרי חיות לא מצאו תופעות לוואי, אך במחקרי בני אדם דווחו הפרעות במערכת העיכול כמו נפיחות, שלשול וגזים.

שורה תחתונה. אם אתם חולדה, ארנבת או עכבר בעודף משקל אולי תפיקו תועלת ותהפכו לבעלי גוף אתלטי הורס. אך אם אתם בני אנוש, המחפשים תוצאות בתוך כמוסה, לא תמצאו אותן פה.

מקור הכתבה: http://www.beok.co.il/SelectedArticle.aspx?ArticleID=6571 מאת: גילה אדלר


פוסטים נבחרים
פוסטים אחרונים
ארכיב
עקבו אחרי
  • Facebook Basic Square
bottom of page